People to people forside People to People - rejser til hele verden
People to people - DANMARK

People to people

BESTYRELSEN:

Formand
Svenn Erik Kristensen
Tlf. 5671 1058
Email: ptp@peopletopeople.dk

Næstformand
Gunild Bogdahn
Tlf. 3148 1284
Email: gunildbogdahn@gmail.com

Kasserer
Thea Lauridsen
tlf. 2217 1896
Email: thea@mail-online.dk

Øvrige i bestyrelsen:
Anna Marie Bohsen
Tlf. 2532 8826
Email: anma@post12.tele.dk

Karen Margrethe Kristensen
Tlf. 5671 1058
Email: kmk@sveka.dk

Thomas Jørgensen
Tlf. 9813 8274
Email: thoeljo@stofanet.dk

 

Rejsebrev fra Albanien:

Albanien giver meget

stof til eftertanke..

Anny og Günter Locher var med i Albanien i foråret og fortæller her om turen.

 

Afrejsen

Den 6. maj 2016 kl. 5.50 mødte en lille gruppe på 14 personer op på parkeringspladsen ved Rema 1000 i Haderslev. Efter at have hilst på hinanden fordelte vi os forventningsfulde i de to minibusser, som skulle køre os til lufthavnen i Hamburg. Ved check-in viste det sig, at vi kun måtte checke 1 kuffert ind pr. person, så jeg kom straks i vanskeligheder. Anna Marie (Bohsen, rejseleder) havde spurgt i Albanien, hvilke gaver vi kunne medbringe. Svaret var, at de kunne bruge alt – herunder også brugt tøj. Jeg havde pakket 7 kg tøj i en ekstra taske, men Anna Marie, som er vant til uforudsete begivenheder, hjalp med at rulle tøjet sammen og få det placeret i vores kufferter. Så tøjet kom med og blive afleveret i Albanien.

Efter mellemlanding i Wien ankom vi om eftermiddagen til Tirana, hvor vi blev modtaget af vores albanske guide, Merita Meko. Hun havde planlagt vores tur i Albanien, og i den følgende uge var hun guide og fortalte os om og viste os rundt i Albanien sammen med vores dygtige og rutinerede chauffør.

 

Før og efter Hoxha

Albanien har været et meget lukket land, og Merita sagde, at når man taler om landet og dets historie, så opregnes det i tiden før 1990 – altså under diktator Enver Hoxha - og tiden efter. Under Enver Hoxhas strenge diktatur måtte folk ikke flytte til andre egne af landet, og efter 1990, hvor det blev tilladt at bosætte sig, hvor man ønskede, er der mellem lufthavnen og Tirana opstået en helt ny bydel med ca. 100.000 indbyggere.

Brødremenighedens kirke, som er Meritas kirke, udfører et stort hjælpearbejde i området. Fattigdommen er stor, og den er blevet værre efter krisen i Grækenland, hvor mange albanere, hovedsagelig mænd, har arbejdet og sendt penge hjem. Nu kan de ikke længere finde arbejde der og dermed heller ikke sende penge hjem til familien.

 

Morgenmad på terrassen hos en familie i Pogradec.
Fra v. Hanne Huber, Else og Thomas Jørgensen.
 

Meget fattig og meget rig

På den ene side er der meget fattigdom, og overhovedet intet socialt sikkerhedsnet. På den anden side er der folk, som er utroligt rige. Det er lidt den stærkes ret, men de albanere, vi havde kontakt med, ønskede virkelig at få opbygget deres land og blive en integreret del af Europa.

På turen havde vi 4 overnatninger i private hjem. Det var igen en stor oplevelse. I Tirana boede vi hos en kvinde med en 15-årig søn, som talte engelsk og fortalte os mange ting om forholdene i Albanien. Han mindede mig meget om vores barnebarn med sin åbenhed og ønsker for fremtiden. De var meget gæstfrie, og vi tilbragte nogle meget hyggelige timer sammen med dem. Ved afskeden fik vi madpakke med og to flasker raki (lokal snaps).

 

Forventningerne indfriet

I Pogradec boede vi hos en meget venlig enlig mand, som bl.a. havde problemer, fordi der pludselig blev påbegyndt et højhusbyggeri på hans grund. Byggeriet er nu stoppet, den halvfærdige bygning står tilbage og ingen ved, hvordan sagen vil fortsætte.

Vi havde glædet os meget til turen, og vores forventninger blev til fulde indfriet. Vi så meget af det smukke bjergrige land. Bygningerne kunne mange steder bruge en kærlig hånd, men der var rent og pænt. Albanien er et land, som kæmper for at få demokratiet til at fungere på trods af meget korruption, som man dog ikke mærker til som turist.

Albanerne var meget gæstfrie og fortalte gerne om, hvordan forholdene havde været og om deres håb. Vi hørte om en tilværelse, som lå meget langt fra tilværelsen her hjemme i vores land.

En pause i solen ved museet i bjergbyen Kruja.

 

Kontakt til oplevelser

Rejser med People to People er ikke luksusrejser i den forstand, at man bor på fornemme hoteller, og af og til er der ændringer i programmet undervejs. Begge dele opvejes til fulde af den kontakt, man gennem homestay får til befolkningen, indsigten i deres hverdagsliv, og vores guider er altid enestående.

Tænk, en aften inviterede Merita os alle på dejlig hjemmelavet mad i sin lille lejlighed. Maden i Albanien var i det hele taget veltillavet, spændende og smagte godt.

Rejsen til Albanien har givet mange indtryk til eftertanke og kan varmt anbefales.

/ Anny Locher

Artiklens forfatter Anny Locher med ægtefællen Günter.

---------

Hvor passer I dog godt på alt,

hvad I har….

sagde to rumænske lærere, da de besøgte Sønderjylland i maj.
De besøgte flere skoler og var imponeret over lokalernes og materialernes standard.
De vil gerne have gang i udveksling mellem unge i Rumænien og Danmark.

Besøg af 2 rumænske lærere

Det var et par meget begejstrede lærere fra Rumænien, der aflagde Danmark besøg i maj. Liliana Harhas underviser i engelsk på en skole i universitetsbyen Iasi i den nordøstlige Rumænien. Hun havde kollegaen, Daniella, der underviser i matematik, med, og begejstringen gik blandt andet på de forhold, der bydes danske børn og unge.

Det var Thea Lauridsen, Chapter Syd og kasserer i People to People Danmark, der var kommet i kontakt med Liliana, fordi de to rumænske lærere gerne ville have gang i udveksling mellem danske og rumænske elever i 13-18- års alderen.

 

En uge i Danmark

De to var på et ugelangt ophold, og tilbragte de første par dage i København, inden de kom til Toftlund, hvor de boede hos Thea Lauridsen.

Her var de på flere timers visit på henholdsvis STUK, der er en privat overbygningsskole med 100 elever på årgangene 8.-9. og 10. klasse. Halvdelen af eleverne er dagelever – mens den sidste halvdel er kostskoleelever – og på Musik- og Teaterhøjskolen med godt 60 voksne elever.

- Det var fantastisk inspirerende at besøge de to skoler. På en måde er der ikke så stor forskel på

den måde, vi underviser på – men omgivelserne, klasselokaler og materialer er meget forskellige, sagde Liliana Harhas under afskeden med Danmark. Meget mere velholdte bygninger og fine lokaler end vi er vant til. Udbuddet af instrumenter, som eleverne har adgang til på højskole, er meget imponerende.

 

Tænk at eje…

Også den private FEGU Læseskole i Hammelev, der underviser i dansk, matematik og engelsk efter almindelig skoletid fik besøg af de to lærere. Her fortalte leder Ingrid Lauensgaard Hansen om hvordan undervisningen tager udgangspunkt i det eleverne kan – og hjælper dem derfra. Det er et supplement til den almindelige skolegang. Dagen i Hammelev sluttede med en koncert i Vojens med Vojens Brass Band. Igen var de to meget forundret over, at det er muligt for hvert enkelt medlem af brassbandet at ejer sit instrument.

Ud over skolebesøgene kom Liliana og Daniella også til at stifte bekendtskab med den danske sangskat, da de var med til møde i Grænseforeningen i Møgeltønder på Schackenborg Slotskro.

Inden de rejste tilbage til Rumænien fik de en tur ud i det sønderjyske landskab – både det flade mod vest og det mere kuperede mod øst.

 

Problemet er økonomien.

Om der kommer udveksling ud af besøget, er uvist. De to vil meget gerne kunne vise en gruppe unge rumænere Danmark og undervisningen her. STUK i Toftlund er også meget interesseret i at få besøg. Og der bliver næppe problemer med at indkvartere en halv snes unge mennesker fra Rumænien i Chapter Syds område.

I første omgang er problemet dog økonomien. For de to lærere måtte også konstatere, at alting er meget dyrt i Danmark. De er nu i gang med at finde ud af, om der kan søges EU-støtte til en (ud)dannelsesrejse til Danmark.

I september holder People to People sin Europa-konference i byen Roman i Rumænien. Og der er aftalt møde mellem de to og Anna Marie Bohsen, Chapter Syd, som repræsenterer Danmark ved den lejlighed. Her skal drøftes det videre forløb.

Tilmeld dig

- og modtag nyhedsbrevet 2 gange årligt

Send email ptp@peopletopeople.dk

[an error occurred while processing this directive]
© bs Webdesign